Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

‘Omhoogdrukken’ van je kind naar een hoger schoolniveau | Dit vind ik

Laatst stuitte ik op dit artikel. Ik las en hoewel ik hier vaker over heb gelezen was ik toch weer verbaasd. Je kind ‘pushen’ om beter te presteren zodat hij of zij minimaal havo of vwo onderwijs kan volgen, dat is toch eigenlijk te gek voor woorden?

Als je kind goed kan leren en havo/vwo niveau aan zou moeten kunnen, dan zou ik dat absoluut stimuleren. Het zou immers zonde zijn als het kind er niks mee zou doen. Anderzijds, als je kind het wel kán maar de motivatie niet heeft en liever een vak volgt op mbo niveau en daar wél de motivatie voor heeft, waarom dat tegenhouden?

Tegenwoordig lijkt de maatschappij erg prestatiegericht. Of misschien lijkt het niet zo, maar is het zelfs zo. Waarom je kind pushen om te leren, te leren, te oefenen en te oefenen zodat het kind een hoger niveau gaat doen dan wat hij daadwerkelijk aan kan? Je doet toch alles voor het geluk voor je kinderen? Wordt een kind echt gelukkiger als het alleen maar moet leren en oefenen om een hoger niveau te bereiken? Is de stress die het kind ervaart van ondergeschikt belang?

Ik kan hier heel kort over zijn. Mijn kinderen, mijn zoons zou ik nooit maar dan ook nooit pushen om almaar beter te presteren. Als mijn kind zijn stinkende best heeft gedaan om een zes te krijgen voor een bepaald vak, hartstikke prima, maar hij moet er niet aan onderdoor gaan. Moet hij meer en meer leren om een hoger cijfer te krijgen en om een niveau hoger te mogen? Nee, dat vind ik het gewoon niet waard. Ik zie mijn kinderen het liefst gelukkig. En als zij dat doen wat hen gelukkig maakt, sta ik daar helemaal achter. Of dat nu op havo-, vwo- of vmbo-niveau is.

Schaamte

Uit het artikel blijkt dat sommige ouders zich ‘schamen’ als hun kind op het vmbo terecht komt. En dit vind ik eigenlijk heel apart, want de helft van alle middelbare scholieren zit op dit onderwijs. Daarbij, waarom zou je je ervoor moeten schamen? Je kind is niet dom als het dit onderwijs volgt. Het kan misschien net even iets minder goed leren dan een havo-er/vwo-er of misschien ontbreekt het aan motivatie en de zin in leren. Niet elk kind kán en/of wíl leren om uitleenlopende redenen.

vmbo-ers zijn nodig!

Ook niet onbelangrijk; vmbo-ers (en dus ook mbo-ers) zijn hard nodig in de maatschappij! Veelal praktische beroepen zijn op dit niveau. Denk aan loodgieters, bouwvakkers, zorgmedewerkers in ziekenhuizen en verpleeghuizen.. Wat zou je met alleen hooggeschoolden moeten in de maatschappij? Dat zou niet werken. Wees trots, tevreden en blij wanneer je kind vmbo-niveau mag doen. Daar is helemaal niets mis mee!

Eigen ervaring

Zelf heb ik het vmbo onderwijs gevolgd. Nu moet ik zeggen dat dit geen moeilijk niveau was voor mij. Niet dat ik het op mijn sloffen heb gehaald, maar echt ontzettend veel moeite heb ik nooit hoeven doen. Hoe ik nu op die periode terugkijk? Wat betreft schoolperiodes heb ik daar mijn leukste periode gehad. Dollen met vrienden, relaxt leren, huiswerken ‘gewoon’ maken én toch alle toetsen en examens halen. Mijn motivatie om te leren was er gewoonweg niet. Dat kwam later pas. Na het vmbo ben ik naar het mbo gegaan om daarna alsnog naar het hbo te gaan. Uiteindelijk doe ik nu niets met mijn hbo papiertje en heb ik werk op mbo niveau. Ben ik nu ‘niet geslaagd’ in de maatschappij? Ben ik minder dan hooggeschoolden? Doe ik er minder toe? Nee. Dat vind ik absoluut niet.

Wat vind jij? Vind jij het schoolniveau belangrijk? Zou jij er alles aan doen om je kind op een hoger niveau te krijgen? Of zou jij tevreden zijn met een vmbo-niveau?

 

11 Responses
 • Kreanimo
  februari 16, 2018

  Ik had dit al op facebook zien voorbij komen, maar wilde nog uitgebreider komen reageren.

  Bij ons in België heet dat dus BSO – beroeps secundair onderwijs.
  Ik geef zelf vooral les aan die leerlingen.
  Het is vaak een uitdaging, maar vooral héél erg dankbaar om te doen.

  Het is vaak zo dat die BSO leerlingen een laag zelfbeeld hebben door de manier waarop de maatschappij naar hen kijkt. Zo fout!
  Elke persoon heeft zijn talent en zijn waarde. We hoeven en kunnen niet allemaal dokter te worden! Gelukkig maar.

  Vaak zie ik dat ouders komen zeggen dat ze hun kind zoveel gelukkiger zien in het BSO en dat ze vinden dat ze die stap eerder hadden moeten zetten!

  Ik geef ook in ASO (Latijn) les. En daar zie je toch ook nog vaak dat kinderen ‘moeten’ van hun ouders! Zo jammer!

  • Michelle
   februari 17, 2018

   Ik vind het triest om te lezen dat jij ziet dat leerlingen een laag zelfbeeld hebben. Zo ontzettend zonde. Juist deze leerlingen hebben ontzettend veel te bieden in de maatschappij. Ze doen vaak hartstikke belangrijk werk die ‘anderen’ niet willen doen. En precies; niet iedereen hoeft dokter te worden, dat zou wat zijn zeg! Wel heel fijn dat sommige ouders toch inzien dat hun kind op het bso gelukkiger is. Daarentegen weer heel jammer dat je met Latijn ziet dat kinderen vaak ‘moeten’. Ik zie die waarde er echt niet van in. Is dit ook geen blogonderwerp voor jou? Als lerares zijnde lijkt mij dat een interessant onderwerp; om het vanaf de ‘andere kant’ te lezen zeg maar.

 • Roelina
  februari 15, 2018

  Wauw, wat ben ik het met jou eens!!! Ik MOEST daar even 3 hoofdeletters achter plaatsen. Ik erger mij namelijk ook bont en blauw aan al die pushende ouders. Mensenkinders… Ik zag in mijn schooltijd (en dat is alweer even geleden) het ook al. Vriendinnen die op het atheneum waren begonnen en uiteindelijk, naar tig keer falen, bij mij in de mavoklas terecht kwamen. Teleurstelling op teleurstelling moesten zij verwerken, de meeste van die vriendinnen zijn uiteindelijk zonder diploma geindigd. De koek was op, ze hadden of geen zelfvertrouwen meer of geen zin, dat kan toch niet goed zijn? Volgens mij moet je het als ouder omdraaien, begin maar gemakkelijk dan kan je altijd nog omhoog. Ik deed de mavo, ondanks dat ik vwo kreeg voorgeschreven. Mijn ouders hebben mij nooit gepusht. Ik wilde de mavo doen, ook toen mij geadviseerd werd in de tweede naar de havo te gaan. Daarna deed ik MBO, super veel praktijkervaring op gedaan. En toen door naar het HBO, want het zat er in… En wat had ik toen een voorsprong op al die havogrietjes die rechtsreeks daarvanm naar het HBO gingen. Ik ben mijn ouders eeuwig dankbaar voor dat ze mij nooit hebben gepusht. Ik heb zo veel lol gehad op school, zonder dat ik mij in het zweet hoefde te werken. Ik ga dat voorbeeld, net als jou, ook volgen. Het gaat er toch om dat je kind gelukkig is? Plezier heeft? Met de juiste stimulans komen ze er vanzelf wel (waar en op welk niveau dat dan ook is)… sorry voor de lengte, maar bewonder echt je standpunt.
  Roelina onlangs geplaatst…Rare jongens die…. vikingen; het 14e viking festival ArcheonMy Profile

  • Michelle
   februari 17, 2018

   Dankjewel voor je complimenten en je uitgebreide reactie! En jouw ervaring zegt al heel veel (min of meer vergelijkbaar met mijn ervaring). Dat je bent gestart op mavo onderwijs bleek dus veel motiverender te werken voor jou dan je vriendinnen die op atheneum zijn begonnen. Nu zal dit natuurlijk niet voor iedereen zo zijn, maar je kind daadwerkelijk pushen is dus echt niet gezond, dat blijkt. En het werkt niet. Heel erg zonde! Misschien kan je hier eens een blog aan wijden, genoeg ervaring met de positieve kant in elk geval 😉

 • Sheila
  februari 13, 2018

  Ik wil je aller eerst complimenteren met je blog. Je gaf me laatst een heel mooi compliment op mijn artikel (dankjewel voor je mooie woorden) ‘Geen kinderwens? Daar is niets mis mee’. Daarop reageerde je ook met de opmerking dat je zelf voorzichtig bent met je mening en dat het je niet altijd lukt om de woorden te vinden wat je nou écht bedoelt. Het grappige is, is dat ik herken wat je zegt. Want ik reageerde ooit met zoiets toen je vroeg wat voor beeld ik als lezer van jou als blogger heb. En toen zei ik ook dat ik merk dat je een mening bent, maar daar bescheiden in bent (misschien vergeleken met mezelf). Toen ik dit artikel las, moest ik daar dus meteen aan merken. Zo van: Dit is een sterk artikel en ik lees hierin juist een hele sterke mening. Wow, hier word ik helemaal blij van. En ook, dat heb je goed gedaan!

  Je zei dat je nog wel iets kan leren op het gebied van het schrijven van artikelen waarin je je mening sterker naar voren wil laten komen. Maar hierin is dat heel goed gelukt. Mijn tip is dan ook (en dat is wellicht ook de reden waarom ik het hier goed in terug zie), kies een onderwerp uit wat je raakt. Want als iets je raakt, komt er een heel sterk gevoel naar boven. En als blogger wil je dat vervolgens graag ventileren en dan komen die woorden vanzelf 🙂

  Oh ja… als antwoord op je vraag: Ik vind het een heel schijnheilig en ongezonds iets. Je kan je kind pushen en extra bijlessen geven, maar dat is een kort termijn iets. Als je kind dan vervolgens die opleiding start, zal het gedurende die opleiding op zijn/tenen moeten lopen. Dit heeft veel meer negatief effect dan die ouders zich realiseren (of ze realiseren het zich wel, maar nemen het voor lief). Het kind zal nooit boven gemiddeld scoren en dat is ook niet goed voor zijn/haar zelfvertrouwen. En soms zal je kind het gewoon niet kunnen volgen, wat ook weer slecht is voor het zelfvertrouwen. Daar raak je onzeker van en gestresst en zo kan ik wel door gaan. Dus het moge duidelijk zijn dat ik hier niet in mee ga.
  Sheila onlangs geplaatst…Regels in een hostel; hoe overleef je een hostel?My Profile

  • Sheila
   februari 13, 2018

   P.S. Soms denk ik.. jemig, ik reageer met zo veel tekst, kan er net zo goed een blog van maken! Hahaha
   Sheila onlangs geplaatst…Regels in een hostel; hoe overleef je een hostel?My Profile

   • Michelle
    februari 15, 2018

    haha, het was uitgebreid maar dat vind ik alleen maar mooi. Je neemt er wel serieus de moeite voor, dus dankjewel daarvoor!

   • Kreanimo
    februari 16, 2018

    Ik vind jouw reacties ook altijd super fijn, Sheila!
    Jij hebt altijd ‘echt’ gelezen! x

  • Michelle
   februari 15, 2018

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie en je mooie woorden! En je hebt gelijk; wanneer het mij heel hoog zit, schrijf ik (denk ik) op mijn best. Dan komt alles vanzelf. Net als toen dat artikel over Syrië wat ik ooit eens heb geschreven. Dus dat ga ik zeker voortzetten. En verder ben ik het eens met je mening over pushen. Ook voor het zelfvertrouwen lijkt het mij ontzettend slecht voor het kind.

 • Maaike
  februari 11, 2018

  Het is inderdaad precies zoals je zegt: je hoopt dat je kind gelukkig is en lekker in zijn vel zit. En een gepast onderwijsniveau is daarbij het prettigst. Ik snap dat pushen persoonlijk ook niet zo. Het lijkt soms ook wantrouwen jegens de docenten.
  Maaike onlangs geplaatst…Nooit gepubliceerde reisverhalen | Een nieuwe rubriek!My Profile

  • Michelle
   februari 15, 2018

   Nee, heel raar. Je wilt het beste voor je kind. Pushen lijkt mij niet de juiste manier..

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge