Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dé tip voor de slaapdramafase van je dreumes/peuter

By Posted on 6 No tags 0

Owen was vanaf het begin een moeilijke slaper. Dit was deels onze eigen schuld hoor, wij lieten hem bijna nooit in zijn eigen bedje slapen maar altijd ‘gezellig’ bij ons, in de box of in de kinderwagen. Vooral ik ben hierin de schuldige denk ik, want ik was degene die mijn kind niet van mijn zijde wilde. ’s Avonds was het daardoor vaak drama om in zijn eigen bedje te laten slapen. Het duurde soms een uur voordat hij eindelijk lag te slapen. Gelukkig werd hij ’s nachts meestal maar een of soms twee keer wakker en sliep dan wel makkelijk weer in na het voeden. Overdag was een ander verhaal. Owen sliep meestal maar een halfuur/drie kwartier. Daarnaast was het inslapen een drama. Het duurde echt heel lang voordat hij sliep, wat mij enorm kon frustreren. Uiteindelijk is dit ineens goedgekomen en sliep hij wel zelfstandig in en sliep ook ineens door.

Vlak voordat wij op vakantie gingen klom Owen ineens uit zijn bed. Dit is twee keer gebeurd waarna wij besloten om een paar spijlen van zijn bed te halen. Geen valpartijen meer, maar wel een Owen die uit zijn bed kon en niet meer terug ging liggen. Huilend stond hij voor de deur naar papa en mama te roepen. We hebben van alles geprobeerd; slaapzak uit, lichtje aan, bij hem blijven tot hij slaapt, voor de deur zitten en maar wachten tot hij slaapt. Dat laatste hielp, op korte termijn. ’s Nachts was helemaal drama. Zodra hij wakker was wilde hij niet meer slapen in zijn eigen bed. De enige optie was om hem bij ons in bed te leggen. Owen sliep dan wel en ook wij konden weer verder slapen. Ook hebben wij wel eens zijn slaapje overdag laten gaan, maar dit voelde voor mij niet goed. Hij is nog geen twee jaar en ik vind hem te jong om al een hele dag op te blijven.

Na een week of vier waren wij het echt beu. We waren soms uren bezig met Owen op bed leggen en dit ging ook ten koste van onze nachtrust. Niet fijn. We besloten om het consultatiebureau in te schakelen. Door mijn werk kon de afspraak pas over een week doorgaan. Na wat zoekwerk op Google vond ik een methode die schijnbaar toch wel goed helpt. Ik had hier vaker tips over gekregen, maar doordat wij dit niet hebben doorgezet is het mislukt. De methode was om na zoveel minuten naar Owen toe te gaan, hem op bed te leggen en weer weggaan. En deze minuten iedere keer opschroeven. Dus eerst na vijf minuten terugkomen, daarna na tien minuten en zo verder. Dit werkte niet. Ten eerste hebben wij niet doorgezet, omdat Owen uit zijn bed bleef komen. Ten tweede was Owen zo ontzettend overstuur dat hij daardoor sowieso niet terug in zijn bed ging liggen. Daarnaast kon ik het als moeder niet aanhoren. Je kind zo overstuur, dat is gewoon zielig.

 

Dé tip dat goud bleek

Richard en ik hebben de methode wat aangepast en met elkaar afgesproken dat wij hetzelfde te werk zouden gaan én het ook zouden volhouden. Dit betekende dat we pas zouden stoppen als Owen sliep, zonder hulp van ons, in zijn eigen bed. Elke vijf minuten zijn Richard en ik om en om naar Owen toe gegaan en legden hem rustig in zijn eigen bed. We gaven hem een kusje en zeiden welterusten waarna wij weer naar beneden gingen. Dit hebben wij twee uur lang gedaan. Na twee uur sliep hij eindelijk. Dit voelde als een kleine overwinning! Hij is zelf gaan slapen. ’s Nachts werd hij een keer wakker. Richard heeft hem terug in bed gelegd, een kusje gegeven en welterusten gezegd waarna Owen zowaar ging slapen.

De volgende avond hebben wij precies hetzelfde gedaan. Na nog geen halfuur sliep hij en heeft hij de nacht doorgeslapen.

De derde dag ben ik één keer naar hem toegegaan waarna hij zelf ging slapen.

 

En nu?

Sinds wij de methode hebben ingevoerd zijn wij bijna twee weken verder. Het slapen gaat fantastisch! We leggen hem in zijn eigen bed en hij gaat vanzelf slapen. Soms kletst hij wat, maar hij komt zijn bed niet uit. Ook ’s nachts slaapt hij weer goed door. Het slapen gaat zelfs zo goed, dat wanneer zijn beker uit bed valt en hij daar wakker van wordt, Owen zijn bed uit komt, zijn beker pakt, terug in bed gaat liggen en gewoon weer verder gaat slapen alsof er niks is gebeurd. Zo ontzettend fijn!

 

Mocht je te maken hebben met een slaapdramafase, dan zou dit dus wel eens perfect kunnen werken. In elk geval voor onze Owen werkte het fantastisch!

 

 

 

6 Responses
 • Roelina
  juli 26, 2017

  Wat fijn dat dit voor jullie werkt. Maar geef jezelf niet de schuld alsjeblieft? Jij deed gewoon wat goed volde voor jou en je kindje. Echt neem jezelf niets kwalijk want het is echt niet erg als een kind (eerst) niet in zijn eigen bed slaap maar lekker bij jou. Wij hebben ook wel eens slaaproblemen gehad. Bij ons sliepen ze wel gewoon bij ons in bed. Met een full time job allebei werkte dit voor ons het best. En nu? Onze jongens slapen in hun eigen bed, de hele nacht door. Soms komt het ook vanzelf (gelukkig) gewoon goed.
  Roelina onlangs geplaatst…Gehoorbescherming voor kinderen, hoe belangrijk is dat?My Profile

  • Michelle
   juli 26, 2017

   Dank je wel Roelina! Ik heb inderdaad gedaan wat toen goed voelde, naar toch zou ik het een tweede kindje anders aanpakken denk ik. Fijn dat jullie jongens ondertussen ook weer in hun eigen bed slapen, geeft toch meer rust denk ik.

 • Sheila
  juli 19, 2017

  Oh wat fijn! Het moet zo vermoeiend zijn als je kindje moeilijk in slaap komt. En daarbij is het gewoon zonde van de energie die zo’n kleintje verspild. Het lijkt me dan extra moeilijk als ouder, omdat je Owen ook nog eens een goede nachtrust gunt (en jezelf).

  Ook goed dat je ook naar jezelf kan kijken. Bij een eventuele tweede ga je het anders doen, omdat je zo ook leert wat wel of niet werkt.

  Zelf kan ik er niet over mee praten. Ze slapen zo snel in allebei. Maar ik heb ook het tegenovergestelde gedaan. Zo snel mogelijk in zijn eigen bedje of uit logeren laten gaan. Niet dat jouw keuze fout is, hoor. Het is ook altijd kijken wat bij je past.
  Sheila onlangs geplaatst…In hoeverre laat jij jouw leven beïnvloeden door je ouders?My Profile

  • Michelle
   juli 19, 2017

   Heel fijn inderdaad! En je kunt niet alles meteen perfect doen denk ik dan. Het is een leermoment en bij de volgende pakken we het dus anders aan. Fijn dat jullie kindjes makkelijk slapen! En anders heb je misschien nog eens wat aan de tip mocht het veranderen 😉

 • Maaike
  juli 17, 2017

  Fijn dat je iets gevonden hebt wat goed werkt! Het is soms best zoeken he. In theorie weet je het wel, maar in de praktijk gewoontes doorbreken Is echt heel lastig.
  Maaike onlangs geplaatst…Workshop Handlettering: echt een aanrader!My Profile

  • Michelle
   juli 18, 2017

   Enorm zoeken soms! En ontzettend fijn dat het werkt inderdaad, een hele opluchting 😉

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge