Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoe is het in Zeeland?

‘Ik woon in Zeeland. Maar ik ben geen Zeeuw hoor!’, zei ik er altijd maar achteraan wanneer mensen mij vroegen naar waar ik vandaan kwam. Tot een aantal jaar geleden schaamde ik mij dat ik in Zeeland woonde. Niet dat ik het hier niet naar mijn zin heb, maar omdat Zeeland een boers imago heeft en dat is niet cool.

Dat ervaar ik nu anders. Misschien straalt Zeeland nog niet echt hip and happening uit maar het is hier mooi, rustig en relatief veilig. Voor mij in elk geval belangrijke factoren om fijn te wonen.

Sinds mijn vierde jaar woon ik hier. Daarvoor heb ik gewoond in een Brabantse stad. Daar woon ik nu nog steeds niet ver vandaan en ik kom er geregeld. Maar dat de stad niks voor mij is om te wonen is mij wel duidelijk.

Of wij inmiddels na ruim vierentwintig jaar toch niet een beetje Zeeuwen zijn geworden? Zeeuwen zouden bekend staan als ‘zuunig’ (zuinig, en ik weet eigenlijk ook niet zeker of ik ‘zuunig’ wel goed schrijf. Mijn controlespelling maakt er in elk geval krampachtig zuinig van. Geef het eens ongelijk..). Ja, wat is zuinig? Ik heb geen gat in mijn hand en ik hou wel van sparen. Maar daarentegen geef ik het ook best graag uit. Ik denk dat dat wel in goede balans is. Dus of ik zuinig ben? Ja en nee. Lekker duidelijk? Daarentegen geloof ik niet oprecht dat Zeeuwen in het algemeen zuinig zijn. Tuurlijk, er zullen er vast zijn die dat wel, zijn net zo goed als dat er Zeeuwen zijn die niet zuinig zijn.

Verder spreek ik geen Zeeuws. Ik doe wel eens een poging voor de grap, maar volgens mij kan ik dat beter niet doen. Het is waarschijnlijk te vergelijken met een Nederlander die probeert Engels te praten maar waarbij het accent vreselijk klinkt. Verder weet ik niet wat een Zeeuw een Zeeuw maakt behalve dat zij hier geboren en getogen zijn, Zeeuws spreken en eventueel houden van bolussen, mosselen en Zeeuwse Babbelaars (of is dat ook een vooroordeel?).
Op mijn werk werken er vrijwel alleen maar Zeeuwen. Sowieso alle assistenten zijn én spreken Zeeuws. Behalve ik. Gelukkig versta ik ze wel. Meestal. Soms heb ik er toch wel eens moeite mee en versta ik het gewoon écht niet of begrijp ik het verkeerd. Zo blijkt dat ‘schreeuwen’ huilen kan betekenen (of is dat niet typisch Zeeuws? Ik kende het niet in ieder geval). Mijn collega vertelde dat iemand schreeuwde maar later begreep ik pas dat zij huilen bedoelde. Dat maakte haar verhaal net even iets minder heftig in die context.
Er valt nog veel meer te vertellen over Zeeland en het Zeeuws. Wie weet ga ik er vaker over schrijven. Overigens; ik ken maar een klein stukje Zeeland goed hoor en dat is waar ik woon. Eerlijk is eerlijk; ik ben wat dat betreft geen goede toerist in eigen provincie 😉
Ben jij wel eens in Zeeland geweest? Ik ben erg benieuwd waar je dan bent geweest en wat je ervan vond!

7 Responses
 • Nesrin
  juni 13, 2017

  Toevallig dacht ik eerder vanavond aan Zeeland. Ik ben er ooit een keer geweest toen ik klein was en ik zou er nu graag een keer naar toe willen met mijn gezin, gewoon even weg van huis en het bekende. Je hebt genoeg leuke strandhuisjes toch daar?
  Nesrin onlangs geplaatst…Zo breng ik mijn haar in model (krullen of steil haar in 10 minuten)My Profile

  • Michelle
   juni 17, 2017

   Ja, Zeeland heeft heel veel mooie plekjes waar je strandhuisjes hebt! Een vriendin van mij woont vlak bij het Veerse Meer (Kamperland). Prachtige plek! Verder vind ik Zierikzee een ontzettend mooi plaatsje en het strand bij Sint-Maartensdijk is erg mooi (en helemaal niet zo druk, heerlijk!)

 • Cynthia
  juni 12, 2017

  He wat grappig. Ik heb er gewerkt!! Waarom zou je je schamen? Lekker trots zijn op jouw afkomst. We wonen een uurtje uit elkaar!
  Cynthia onlangs geplaatst…Administratie ordenen. How to? My Profile

  • Michelle
   juni 12, 2017

   Wat leuk! Waar ongeveer in Zeeland heb je gewerkt? En ondertussen schaam ik mij niet meer hoor, vind het er heerlijk!

 • Shirley
  juni 11, 2017

  Hopelijk vragen mensen uit interesse hoe het in Zeeland is en niet uit bekrompenheid 😉 Ik ben als kind wel eens op vakantie geweest in Zeeland, maar eerlijk gezegd herinner ik me daar weinig van. Hoog tijd voor een nieuw bezoekje aangezien ik wat vaker toerist in eigen land probeer te zijn.
  Shirley onlangs geplaatst…Parc de Furfooz, zelfs je naam is mooiMy Profile

  • Michelle
   juni 11, 2017

   Leuk idee! Nederland heeft zoveel moois te bieden, daar hoef je niet per se ver voor te reizen. En ik weet niet hoe ze het bedoelen. Ik ga maar uit van het positieve; uit interesse 😉

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge