Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mijn meest bizarre reis: Marrakech

Het ging al fout tijdens het boeken. Via VakantieVeilingen kwam ik een reis naar Marrakech tegen; spotgoedkoop! En het zag er allemaal prima uit, dus hebben we geboekt. Enkele uren later las ik wat dingen over de reis en zocht het een en ander uit.

vliegtickets

We hadden inderdaad een hele goedkope reis, want de vliegreis zelf was niet inbegrepen. Werd het toch nog ietsje duurder. Lomp, maar afijn. Alsnog vliegtickets geboekt, goedkoop ook, en waren we alsnog heel tevreden eigenlijk.

Offerfeest

Ik weet niet meer precies wanneer ik er achterkwam, maar het bleek offerfeest te zijn op het moment dat wij in Marrakech waren. Als ik dat had geweten, had ik niet die datum geboekt. Wát een bizar tafereel was dat! Vanuit de taxi zagen we scooters met karretjes volgeladen met dode schapen. En met volgeladen bedoel ik ook echt volgeladen. Tot wel een aantal meter hoog, alleen maar schapen. Of wat dacht je van verbrande schapenkoppen? Op elke straathoek zoveel schapenkoppen welke werden verbrand. Ik vond dat als niet-vleeseter behoorlijk heftig hoor.

Het verkeer

Marrakech of mijn boerendorpje. Wat een verschil. Het rijden gaat met een hoop getoeter. En dan die oude man met een kind voor- en achterop een motorfiets. En dan ook nog een kar erachter volgeladen met spullen. In een woord; chaos.

Bloed!

Die keer dat we op excursie gingen en een taxi ons op kwam halen. We waren – afgezien van de chauffeur – met zes personen. En dat moest in een taxi. Ik ben bij Richard op schoot gaan zitten. In de drukke stad. Waar roekeloos wordt gereden. In een vreemd land. Zonder riem om. Bijzonder hoe je je principes opzij kunt zetten wanneer je ergens anders bent. In Nederland had ik dit never nooit niet gepikt en had ik erop gestaan om een extra taxi (al zal dat nooit gebeuren, want een taxi is hier stervensduur en niet nodig door eigen vervoer, maar dat terzijde). Leuk detail van dit gebeuren; twee reizigers zouden worden afgezet bij een ander hotel en hadden koffers bij zich. De taxichauffeur maakte de kofferbak open en het was er nogal.. bloederig, kan je wel zeggen. Alsof er een geofferd schaap in heeft gelegen. Wat waarschijnlijk ook het geval is geweest.

Oude gedeelte versus nieuwe gedeelte

Allereerst hebben we uiteraard het oude gedeelte van Marrakech bezocht. Want dat was nu eenmaal voor ons het echte Marrakech. Het Djemaa el fna plein, de vele kraampjes, kruiden, kleine winkeltjes, souks, wat viezig, druk, veel vrouwen met hoofddoeken, mannen met djellaba’s aan. Ontzettend bijzonder om daar te lopen. Bovenal heel erg buiten onze comfort zone, omdat wij eigenlijk alleen Europa gewend waren.

Maar, het nieuwe gedeelte wilden we ook wel eens hebben gezien. Je bent er toch, toch? En hoe anders was dat! Met nieuw bedoel ik ook echt nieuw. Alles glanzend, schoon. En de Marokkanen liepen er veel Westerser bij dan in het oude gedeelte. Vrouwen droegen niet standaard een hoofddoek en ook de djellaba’s heb ik hier veel minder gezien. Je waande je wat dat betreft niet in Marrakech. Voor mijn gevoel dan. Het meest bijzondere vond ik toch wel dat er een Starbucks was. Daar moet ik in Nederland al iets van minimaal drie kwartier voor rijden. Ik vond het niet passen, Starbucks en Marrakech.

Ik had dit niet willen missen

Ondanks het chaotische verkeer, het offerfeest en het verkeerd boeken had ik dit voor geen goud willen missen. Juist door de bizarheid hebben we echt enorm gelachen om alles en hebben we onze ogen uitgekeken. Oké, misschien had het offerfeest niet zo gehoeven voor mij. Hoewel de schapen al dood waren vond ik dat echt wel een ding hoor.

Wat is jouw meest bizarre reis geweest?

6 Responses
 • Evelyne
  januari 7, 2018

  Ik ben helaas nog niet vaak in een ander land dan België geweest, maar wanneer ik dan eens op reis vertrek ben ik ziek. In het 6de middelbaar hadden we een afscheidsreis en jawel, ik heb hélemaal niets gezien. Ik bespaar je liever alle details.
  Evelyne onlangs geplaatst…Stories: Little Blond’s adventuresMy Profile

  • Michelle
   januari 7, 2018

   Wat jammer! En wat zonde van die afscheidsreis! Hopelijk is het je ooit gegund om gezond en wel meer van de wereld te zien 🙂

 • Mevrouw Marloes
  januari 6, 2018

  Jeetje, lijkt me heel naar om al die schapen te zien! Ik ben ook ooit een paar dagen in Marrakesh en een paar dagen in Essaouira geweest. Helemaal gek werd ik van die drukte en iedereen die je aansprak. Ben zelfs uitgescholden, terwijl ik gewoon rondliep… Het was leuk om er een keer te zijn, maar voor mij: één keer nooit meer. Vond het ook vervelend dat ik in een keer al m’n vrijheid kwijt was, omdat het daar niet veilig is om als vrouw alleen rond te lopen.
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Brugge #1 | Hotel en omgevingMy Profile

  • Michelle
   januari 7, 2018

   Wat jammer dat je je niet veilig voelde. Dat heb ik eigenlijk niet echt ervaren. Dat aanspreken vond ik soms ook wel vervelend, maar ergens verwacht je ook zoiets daar.. Het is zo’n andere cultuur.

 • Cynthia
  januari 6, 2018

  Jeetje, inderdaad heftig! Ze houden er daar heel andere principes op na, zo wennen is dat!

  • Michelle
   januari 7, 2018

   Ja, het is een totaal andere wereld. Ik ben dat zo niet gewend 😉

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge