Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Review: Soldaat van Oranje – de musical

Waarom schrijf ik een review over Soldaat van Oranje – de musical? Is inmiddels niet iedereen al een keer geweest? Misschien zelfs al meerdere keren? Feit is dat de musical al bijna zeven jaar succesvol is, en dat is niet voor niets. Ik wil iedereen die twijfelt of denkt ‘nah, een musical is niets voor mij..’ toch proberen over de streep te trekken om wél te gaan. Echt, de musical is fantastisch en absoluut de moeite waard. Thank me later.

Ten eerste: ik ben geen musicalfan. In heel mijn leven ben ik drie keer naar een musical geweest; twee keer naar Soldaat van Oranje (2014 en 2017) en Billy Elliot (2015). Dat ik twee keer naar dezelfde musical ben geweest zegt dus best veel. De eerste keer ben ik met mijn moeder geweest. Ook geen grote musicalliefhebber. Maar ook zij was laaiend enthousiast. De laatste keer ben ik met Richard geweest. En geloof mij: Richard is niet de makkelijkste persoon op aarde en niet heel snel tevreden. Wij zijn even geleden naar de film The Beauty and the Beast geweest en Richard vond er niks aan. ‘Dat gezang hoeft voor mij niet hoor’ was zijn reactie na de film. Ik had wel verwacht dat hij de musical toch zou kunnen waarderen maar absoluut niet dat hij aan het eind besloot dat hij het een negen waard vond. Een negen! Van Richard. Geloof me, dat zegt veel. Heel veel.

 

De musical

Ooooh, het is zo mooi. Ik huil vrijwel nooit bij films of boeken maar tijdens deze musical heb ik redelijk vaak moeten slikken om de brok in mijn keel wat te verminderen. Gehuild heb ik dus niet maar het was op het randje. Ook heb ik regelmatig met kippenvel op mijn armen gezeten.

De set is fenomenaal. Diegene die dit heeft  verzonnen verdient een prijs. Dat de bühne draait om naar verschillende sets af te kunnen reizen is toch geweldig bedacht? Daarnaast is het gebruik van wat special effects hier en daar top. Ik ga er niet teveel over zeggen, dit kun je het best zelf ondervinden wanneer je besluit te gaan. Je zult versteld staan.

Daarnaast reizen de acteurs af per boot, vliegtuig, motoren, te voet.. Het kan allemaal in de musical. Hoe ze dat doen mag je met eigen ogen gaan zien.

 

De foyer

Wanneer je binnenkomt kom je in een grote foyer met twee bars. Rechts achterin is een hoek gemaakt met verhalen en informatie uit de Tweede Wereldoorlog. Handig om de tijd wat te doden als je te vroeg bent maar het is ook echt de moeite waard om er even de tijd voor te nemen. In het midden, bij de uitgang, is er een ruimte om souvenirs te kopen. Mijn handen jeukten om het boek Soldaat van Oranje te kopen, maar ik heb het toch maar niet gedaan door een vakantie in het vooruitzicht en een verhuizing met verbouwing.

 

Wc’s

Ja, ook de wc’s verdienen een eigen stukje. Het is heel grappig gedaan namelijk. Bij de linkerdeur stap je naar binnen, je loopt naar een wc en als je klaar bent loop je de hoek om waar je je handen kunt wassen en kom je er uiteindelijk via de rechterdeur weer uit. Zoiets zouden ze op meer plekken moeten doen (als dat nog niet is althans). Op deze manier loopt het allemaal net wat sneller door. Daarnaast is het op de wc zitten op zich ook al geen straf. Op de deuren zijn foto’s te zien uit de tweede wereldoorlog. Dat maakt je bezoek aan de wc net even wat minder saai.

 

Parkeren

Parkeren kan op het eigen terrein van de Hangar en kost €10,-. Deze kan je vooraf betalen wanneer je de kaartjes bestelt of pas wanneer je de parkeerplaats oprijdt.

 

Tip

Boek als je met zijn tweeën gaat en als je portemonnee het toelaat, (want het is best duur) de twee plaatsen helemaal vooraan in het midden (rij 1, stoel 1 en 2). Je ziet alles perfect, je kunt de emoties en gezichtsuitdrukkingen geweldig goed zien vanaf deze plaats. Het geeft (denk ik) net even wat meer dimensie aan de musical dan als je helemaal achteraan zou zitten.

 

Nog een tip

Gewoon gaan, echt.

 

Ben jij wel eens naar Soldaat van Oranje – de musical geweest? Zo ja, wat vond je ervan? Zo nee, zou je willen gaan? 

10 Responses
 • Sheila
  juli 9, 2017

  Nee hoor. Ik ben nog nooit geweest. Lijkt me wel schitterend overigens. Ik houd wel van musicals. Als ik naar Londen ga, pak ik altijd wel een musical. Leuk om eens een review van je te lezen. Je enthousiasme spat er van af.
  Sheila onlangs geplaatst…Tag: 10 x ontzwangerenMy Profile

  • Michelle
   juli 9, 2017

   Dank je wel! En een musicalkenner/liefhebber dus. Ik ben erg benieuwd dat mocht je besluiten om te gaan, wat je er van vindt 🙂

 • Nesrin
  juli 5, 2017

  Ik ben nog nooit naar een musical geweest maar zou dit graag willen meemaken. Ik zou denk ik zelf voor The Lion King of The Bodyguard kiezen. Ik heb al veel positieve recensies gelezen over Soldaat van Oranje en ben eigenlijk wel heel benieuwd.

  • Michelle
   juli 6, 2017

   Ja het is echt prachtig! The Lion King en The Bodyguard zullen ongetwijfeld ook prachtig zijn, maar dat zijn weer musicals waar ik niet snel voor zou kiezen 😉

 • roelina
  juli 5, 2017

  Haha, ik ben ook nog nooit geweest. Sowieso zijn musicals mij vreemd. Mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt nu.
  roelina onlangs geplaatst…Bespaar geld en zorg voor de aarde… wat ik vind van wasbare luiersMy Profile

  • Michelle
   juli 5, 2017

   Hier hetzelfde. En hoewel ik nog geen musicalfan ben, zou ik gerust een derde keer gaan 😉 Komt misschien ook omdat ik geïnteresseerd ben in de Tweede wereldoorlog, het verhaal ligt al in mijn straatje.

 • Maaike
  juli 5, 2017

  Ik ben er ook zo een die nog niet geweest Is. Het lijkt mij echt prachtig maar ik kan niet zo goed tegen Musicals. Ja, dat ligt vooral aan mij hoor, het voelt zo onnatuurlijk dat er opeens gezongen wordt 🙂
  Maaike onlangs geplaatst…Ga eens naar de bibliotheek! #2: LegoboekenMy Profile

  • Michelle
   juli 5, 2017

   Ik had precies hetzelfde! Maar bij deze musical had ik dat gevoel helemaal niet 😉

 • Huismama
  juli 4, 2017

  Ik ben één van die Nederlanders die nog niet is geweest! Het klinkt wel heel tof!
  Huismama onlangs geplaatst…Mijn trots: de bloementuin!My Profile

  • Michelle
   juli 5, 2017

   Voorlopig loopt de musical nog, dus het kan nog 😉

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge