Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waar komen jouw kinderen terecht als jullie beiden komen te overlijden?

By Posted on 8 No tags 0

Waar komen jouw kinderen terecht wanneer jij en je partner allebei komen te overlijden? Nee, geen leuk onderwerp. Maar wel belangrijk! Wij zijn hier over na gaan denken toen ik zwanger was van Owen. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat het gebeurt, maar als het gebeurt is het voor iedereen wel zo fijn om te weten waar ze aan toe zijn, voor zowel je kind(eren) als familie en vrienden die dicht bij je staan.

Richard en ik waren er al vrij snel uit. Onze ouders wilden wij geen voogd laten worden wanneer wij beiden zouden komen te overlijden, omdat wij allebei vinden dat opa’s en oma’s vooral lekker opa’s en oma’s moeten zijn en blijven voor hun kleinkinderen. De rol van vader en moeder hebben ze gehad en opa en oma zijn is volgens mij zo mooi, dat wilden we vooral zo laten.

Onze broers vielen ook af om verschillende redenen. En dan houdt het ook sowieso eigenlijk op wat betreft familie in ons geval. De rest woont te ver of zien wij te weinig om hen die rol toe te kennen.

Ik stelde aan Richard voor om vrienden van ons te vragen. Mijn vriendin ken ik sinds wij in groep twee zaten. Bijna vijfentwintig jaar ken ik haar inmiddels en ik vertrouw haar blind. Haar man kennen wij zo’n twaalf jaar en ook bij hem hebben wij meer dan een goed gevoel. Daarnaast hebben zij met onze beide ouders goed contact. Onze kindjes zouden de opa’s en oma’s gewoon regelmatig blijven zien, iets wat ik heel belangrijk vind.

Wij hebben er dus voor gekozen om onze vrienden het gezag te geven over onze kinderen wanneer wij beiden zouden komen te overlijden. Tijdens een etentje bij hen thuis heb ik het hen gevraagd en gelukkig willen zij dan zorgen voor onze kinderen.

Dit hebben wij toentertijd niet vast laten leggen. Het ‘even’ vast laten leggen bij een notaris kost behoorlijk veel geld en je gaat er toch gewoon vanuit dat het niet nodig zal zijn. Dus hebben wij het mondeling met iedereen besproken, hopend dat dat  voldoende was mocht er iets met ons gebeuren.

Toch begon het mij steeds meer dwars te zitten toen ik net zwanger was van baby nummer twee. Want stel dat het toch gebeurt, een ongeluk zit in een klein hoekje immers, wat dan? De rechter beslist uiteindelijk waar Owen en baby naartoe gaan. En oké, iedereen wist dat wij onze kinderen het liefst willen zien bij onze vrienden, maar toch. Het stond nergens vast. Het gaf mij in elk geval een onrustig gevoel.

Na wat rondspeuren op het internet blijkt het ook via een andere weg te kunnen. Sinds 2014 is er een gezagsregister online gekomen waarin je kosteloos kunt aangeven wie het gezag over je kind(eren) krijgt of krijgen wanneer beiden ouders komen te overlijden. Misschien heb ik onder een steen geleefd maar ik had geen idee dat het ook via die weg kon.

Inmiddels is het vastgelegd wat mij nu een rustig gevoel geeft.

Maar ik hoop wel dat wij nog heel lang van onze kindjes mogen genieten en dat het gezagsregister niet nodig blijkt, logischerwijs.
Mocht je net als ik onder een steen hebben geleefd, klik dan hier voor de site.

 

Hebben jullie hier wel eens over nagedacht en het ook vast laten leggen? 

8 Responses
 • Cynthia
  november 17, 2017

  Dat is een heel belangrijk onderwerp, dat je hier aansnijd. Je hoopt dat het nooit nodig zal zijn, maar je kunt beter alles geregeld hebben.
  Cynthia onlangs geplaatst…Ik wist het even nietMy Profile

  • Michelle
   november 18, 2017

   Ja precies, je weet het nooit!

 • Mevrouw Marloes
  november 9, 2017

  Wat een heftig onderwerp zeg, maar wel goed om erover na te denken! Goed dat het ook kosteloos online geregeld kan worden, want het zou toch te bizar voor woorden zijn als je kinderen niet terecht komen waar jij ze zou willen hebben?
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Theevraag #2My Profile

  • Michelle
   november 10, 2017

   Heftig hè? Maar het zomaar gebeuren. En inderdaad heel fijn dat het kosteloos kan. Zoiets moet ook geen geld kosten vind ik. Mooi dat er zo’n register is om zoiets te regelen hè? 🙂

 • Sheila
  november 9, 2017

  Goed dat je hier over schrijft. Ik vind het zo’n logisch onderwerp als je eenmaal kinderen hebt. En het verbaasd me altijd hoeveel mensen hier niets voor geregeld hebben. Of er gewoon niet eens over hebben nagedacht. Een vriendin zei eens: dat is iets voor later. Waarop ik zei: Tja en dat is het hele punt. Dan is het dus te laat, hè.

  Wij hebben vast gelegd dat mijn vriend voor onze kinderen gaat zorgen als er iets met ons allebei gebeurd.
  Sheila onlangs geplaatst…Waarom ik als blogger weinig samenwerkMy Profile

  • Michelle
   november 10, 2017

   Ja, later kan zomaar ineens te laat zijn. Ik ben nu ook zo blij dat het geregeld is, gelukkig niet te laat 😉 Mooi dat je vriend voor jullie kinderen wil zorgen!

 • Lauriëtte
  november 8, 2017

  Handig dat er zo’n register is! Ik was ook in de veronderstelling dat zoiets alleen bij de notaris kon. Tijdens het maken van ons samenlevingscontract en testament hebben we het er wel over gehad wat er moet gebeuren met het huis en geld op het moment dat we allebei komen te overlijden. We hebben nu nog geen kinderen, maar toch moesten we al nadenken over ‘wat als’. Ik denk inderdaad dat op het moment dat we evt. zwanger mogen raken, dat we dan ook zullen nadenken over de meer praktische zaken, ondanks dat je natuurlijk hoopt dat zoiets nooit maar dan ook nooit zal gebeuren.
  Lauriëtte onlangs geplaatst…Minimaliseren; van rugtas naar schoudertasMy Profile

  • Michelle
   november 8, 2017

   Ben ik toch niet de enige die het niet wist 😉 Maar slim om er tegen die tijd bij stil te staan. En je weet het nooit inderdaad. Je hoopt van niet natuurlijk maar toch..

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge